neuroCare Group Groningen| BrainDynamics Groningen
Hereweg 85b
9725 AC Groningen
tel. 050 - 52 77 550

per 7 januari 2019 vindt u ons op:
Schweitzerlaan 2
9728 NP Groningen
tel. 050 - 52 77 550

 

Cliënten

rTMS

| Wat is rTMS?
rTMS staat voor repetitive Transcranial Magnetic Stimulation ofwel herhaalde magnetische hersenstimulatie (ook wel TMS of magneettherapie genoemd). Hoe werkt dat nou precies?

Bij rTMS stroomt een sterke elektrische stroom door een spoel die op het hoofd geplaatst wordt. In de spoel wordt de stroom omgezet in een sterk magnetisch veld. Dit veld wordt vervolgens in pulsen omgezet die de spoel van het apparaat verlaten. De pulsen verplaatsen zich door de schedel om zo de hersenen te bereiken.

Deze pulsen kunnen doordat ze sterk magnetisch zijn de activiteit in bepaalde delen van de hersenen stimuleren of dempen. De activiteit in deze gebieden neemt daardoor toe dan wel af. Met behulp van deze therapie kan afwijkende activiteit – die de oorzaak is van een depressie – weer gecorrigeerd worden. Hierdoor zullen ook de bijbehorende depressieve klachten afnemen.

Er zijn veel verschillende methoden om een depressie te behandelen, zoals antidepressiva (o.a. Seroxat, Efexor en Prozac), psychotherapie, cognitieve gedragstherapie en rTMS of TMS. rTMS is een nieuwe behandelmethode met bewezen effectiviteit – dus evidence-based – waarbij depressie zonder antidepressiva behandeld kan worden of zelfs kan werken bij cliënten die geheel niet reageren op antidepressiva. Ook kan rTMS therapie een goede aanvulling zijn bij het afbouwen van antidepressieve medicatie om terugval te voorkomen.

In oktober 2008 werd rTMS goedgekeurd door de Amerikaanse FDA (overheidsorgaan die kwaliteit en veiligheid controleert voor de volksgezondheid). Ook werd er door de Nederlandse gezondheidsraadeen positief signalement afgegevenoverrTMS bij depressie. Hierdoor kan rTMS behandeling van depressie als een bewezen effectieve behandeling gezien worden.

|Hoeveel sessies zijn nodig?
Hoewel dit moeilijk precies is aan te geven worden na 10 sessies toch verbeteringen verwacht. Zo niet dan moet worden bekeken of voortzetting van de behandeling wel zin heeft. Bij een succesvolle behandeling moet u ongeveer rekenen op 15 tot 20 behandelingssessies. Onderzoek heeft aangetoond dat in dat geval u op een langdurige verbetering mag rekenen.

|Wordt rTMS vergoed?|
In principe wordt rTMS niet door zorgverzekeraars vergoed.